ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ;

Έξι βήματα για να δημιουργήσετε έναν συνεταιρισμό

Η προσέγγιση των έξι σταδίων έχει δημοσιευθεί για πρώτη φορά από το European Youth Forum το 2014 σε ένα κεφάλαιο του Money Grows on Trees

Η προσέγγιση απευθύνεται ειδικά σε οργανώσεις νεολαίας που επιθυμούν να ιδρύσουν νέους συνεταιρισμούς, αλλά ισχύει και για κάθε άλλο είδος συνεταιρισμού.

Βήμα 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ - ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΑΣ

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να προσδιοριστούν οι ανάγκες της οργάνωσης νεολαίας ή οι ανάγκες των μελών. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του συνεταιρισμού σε μεταγενέστερα στάδια. Οι ανάγκες του οργανισμού νεολαίας μπορεί να περιλαμβάνουν την δημιουργία εισοδήματος. Η δομή ενός συνεταιρισμού μπορεί επίσης να συνδέεται με τις τρέχουσες δραστηριότητες της οργάνωσης νεολαίας, εστιάζοντας έτσι, για παράδειγμα, στην εκπαίδευση, τα τρόφιμα και τη διατροφή, την επαφή με τους ανθρώπους ή κάτι άλλο.
Στο τέλος αυτού του βήματος, η οργάνωση νεολαίας θα πρέπει να γνωρίζει εάν η σύσταση ενός συνεταιρισμού είναι σωστή γι 'αυτούς.

Βήμα 2. ΕΜΠΛΕΞΤΕ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ

Σε αυτό το βήμα είναι σημαντικό να εξεταστούν θέματα που τέθηκαν στο βήμα 1. Ξεκινήστε ενημερώνοντας τις οργανώσεις νεολαίας σχετικά με τους συνεταιρισμούς και γιατί αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο είναι το κατάλληλο μοντέλο για την επιδιωκόμενη δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα μέλη που συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία: ένας συνεταιρισμός είναι πάντα ένα ομαδικό έργο και απαιτούνται συνεργάτες με κίνητρα για να δημιουργηθεί ο συνεταιρισμός.
Ο προσδιορισμός των συνεργειών και συνεργάτες με κίνητρα είναι αποφασιστικής σημασίας για αυτό το βήμα.

Βήμα 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ

Τώρα που έχει συγκεντρωθεί μια ομάδα με κίνητρα, είναι ώρα για δημιουργικότητα. Το κλειδί είναι να βρεθεί μια βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα που να σέβεται και να ευθυγραμμίζεται με την ταυτότητα των μελών. Η επιχειρηματική ιδέα θα πρέπει να βασίζεται στους διαθέσιμους πόρους και δεξιότητες και μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση αγαθών όπως προϊόντα άρτου ή χειροτεχνίας, ενοικίαση ποδηλάτων ή άλλα. Εναλλακτικά, επιχειρηματικές ιδέες μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών που ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινότητας, όπως η επίλυση της ανεργίας των νέων, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η μετανάστευση, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων κ.λπ.

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτό το βήμα είναι ο μακροπρόθεσμος επιχειρηματικός στόχος: μια μακροπρόθεσμη επιχειρηματική ιδέα παρέχει περισσότερες εγγυήσεις για βιώσιμες δραστηριότητες και εισοδήματα.

Βήμα 4. ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τώρα, πώς μπορεί μια επιχειρηματική ιδέα να μετατραπεί σε βιώσιμη επιχείρηση; Αυτό το βήμα περιλαμβάνει πτυχές, οι οποίες συμπληρώνουν τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική προοπτική. Αυτό το τέταρτο βήμα περιλαμβάνει την έρευνα αγοράς, τον προϋπολογισμό και την ταυτότητα των μελών.

Η έρευνα αγοράς

Υπάρχει μια ιδέα για έναν συνεταιρισμό (βιβλιοπωλείο - καφέ, εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή άλλο). Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε σε βάθος τα συναισθήματα και τις προτιμήσεις του πελάτη προκειμένου να προσδιορίσετε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα πρέπει να προσφέρει ο συνεταιρισμός και πώς θα πρέπει να τα προωθήσει στην αγορά, αυτά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες. Συγκρίνετε την ιδέα με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις στην περιοχή. Ο διάλογος με την κοινότητα, στην οποία είναι ενσωματωμένος ο οργανισμός, είναι θεμελιώδης. Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η οργάνωση μιας έρευνας μεταξύ δυνητικών δικαιούχων ή πελατών, όπως φοιτητές, άλλες οργανώσεις νεολαίας κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός

Τα κεφάλαια που χρειάζονται για τους συνεταιρισμούς στη φάση εκκίνησης ποικίλλουν ανάλογα με τους διαφορετικούς εθνικούς νόμους και τους τύπους δραστηριοτήτων. Οι συνεταιρισμοί απαιτούν κάποιο επίπεδο χρηματοδότησης από τα μέλη συνήθως με τη μορφή συνεταιριστικών μερίδων. Επιπλέον, οι συνεταιρισμοί ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση κατά τη φάση εκκίνησης. Τα δάνεια μπορούν να προέρχονται από κεφάλαια για την κοινωνική οικονομία, τις συνεταιριστικές ή εμπορικές τράπεζες ή μπορούν να προέρχονται από συγκεκριμένα συνεταιριστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κατά κανόνα διαχειρίζονται οι συνεταιριστικές ομοσπονδίες. Άλλες πηγές μπορεί να είναι δημόσια προγράμματα.

Η ταυτότητα των μελών

Η φύση των μελών μπορεί να διαφέρει σε ένα ευρύ φάσμα και εξαρτάται από το ρόλο τους. Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι τύποι συνεταιρισμών. Για παράδειγμα, ένας συνεταιρισμός εργαζομένων ταιριάζει σε έναν συνεταιρισμό όπου το προσωπικό κατέχει τον συνεταιρισμό. Ή ένας συνεταιρισμός καταναλωτών σημαίνει ότι οι χρήστες ή οι καταναλωτές της επιχείρησης αποφασίζουν τις κύριες κατευθύνσεις. Τρίτον, ένας συνεταιρισμός μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικό, δικαιούχους, δημόσιες αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ή / και άλλες οργανώσεις (νεολαίας). Αυτούς θα τους ορίσουμε ως συνεταιρισμούς πολλών ενδιαφερομένων (πολυμερής συνεταιρισμοί). Η φύση των μελών θα καθορίσει ποιος κατέχει την εξουσία λήψης αποφάσεων και ελέγχου του συνεταιρισμού.

Βήμα 5. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Έχει συγκεντρωθεί μια ομάδα με κίνητρα, έχει δημιουργηθεί μια επιχειρηματική ιδέα και τα βήματα για την υλοποίηση της ιδέας έχουν εντοπιστεί. Τώρα, εξετάστε μηχανισμούς υποστήριξης. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν συνεταιριστικές ενώσεις και ομοσπονδίες που παρέχουν επιχειρηματική υποστήριξη για την ανάπτυξη της δομής επιχειρήσεων. Οι οργανισμοί αυτοί θα παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες και συμβουλές που χρειάζονται για να ξεκινήσει ένας συνεταιρισμός, για παράδειγμα:

  • Νομική υποστήριξη
  • Υποστήριξη για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού σας σχεδίου
  • Δημιουργία εμπορικής στρατηγικής
  • Πρόσβαση σε κεφάλαια
  • Εκπαίδευση (συνεταιριστική διακυβέρνηση, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, κτλ.)

Βήμα 6. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ

Το τελευταίο αυτό βήμα περιλαμβάνει την επίσημη καταχώριση σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Ο νεοεγγεγραμένος συνεταιρισμός μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος μιας συνεταιριστικής ομοσπονδίας από την οποία μπορεί να λάβει συμβουλευτική υποστήριξη πέρα από το στάδιο εκκίνησης.

Τα Coopstarter contact points είναι διαθέσιμα για να προσφέρουν υποστήριξη, ελάτε σε επαφή !.

Σχετικά με το project

Είμαστε μια ομάδα οργανώσεων από όλη την Ευρώπη οι οποίες παρέχουν υποστήριξη για την εκκινηση νέων συνεταιρισμών.

 




Σύνδεση Συνεργατών